excelsior – dispuut van de bovenste plank

Excelsior is een dispuut voor studenten theologie en religiewetenschappen. Als dispuut komen wij samen om ons te verdiepen in interessante vragen en onderwerpen die we tijdens onze studie tegenkomen. Of juist onderwerpen die we missen. Door middel van lezingen, preekoefeningen en thema-avonden gaan we actief met theologie aan de slag. Dit alles gaat gepaard met de nodige gezelligheid, feestjes, borrels en ontspannende activiteiten.

Excelsior is een Theologisch-Litterarisch dispuut. Dit betekent in de praktijk dat wij ons niet laten beperken tot de grenzen van de theologie. Wij laten ons graag inspireren door andere zaken, zoals poëzie, film en muziek, politiek, sociologie, verzin het maar. Het belangrijkste is dat wij ons laten leiden door de interesse van onze leden. Veel avonden staan dan ook in het teken van werk, een scriptie of een fascinerende hobby.

“Excelsior Deo Iuvante” of ‘Hogerop met Gods Hulp’, zoals de naam van ons dispuut luidt. Een ieder geeft hier zijn eigen invulling aan. En binnen ons gezelschap vind je de ruimte om hier vrij over te kunnen praten met studiegenoten.

Met Excelsior het jaar door

Wat je in een jaar uit Excelsior wilt halen, is helemaal aan jou. We komen ongeveer een of twee keer per maand bij elkaar. Als je dus al druk bent met andere activiteiten, kun je daarnaast nog gemakkelijk lid worden bij Excelsior. Ook houden we geen vaste avond in de week aan, waardoor alle leden Excelsior kunnen combineren met een vaste verenigings-, huis-, sport- of muziekavond. De inhoudelijke avonden bestaan meestal uit een lezing of een preek van een lid, oud-lid of gastspreker, waarna we met elkaar doorpraten en discussiëren.

Excelsior in Amsterdam

Van oorsprong komt ons gezelschap uit Utrecht. Daar zijn we in 1870 opgericht. Met het verdwijnen van de hoofdrichting theologie aan de Universiteit Utrecht en de verhuizing van de PThU is Amsterdam stad voor theologen geworden. Daar willen wij natuurlijk bij zijn. Daarom zijn wij meeverhuisd naar Amsterdam en zijn de meeste dispuutsavonden op de PThU.

Excelsior voor jou?

Als je geïnteresseerd bent geraakt in Excelsior, ben je van harte welkom op een van onze avonden. Aan het begin van het jaar hebben we speciale introductieavonden zodat je een goed beeld krijgt van de variatie aan activiteiten die Excelsior onderneemt, maar ook later in het jaar ben je van harte welkom. Kom de sfeer proeven en laat je overtuigen.

Wanneer je overtuigd bent en lid wilt worden van het Theologisch-Litterarisch Studentengezelschap “Excelsior Deo Iuvante”, kun je je inschrijven via het contactformulier. Maar we zouden het nog leuker vinden als je het ons komt vertellen op een van onze avonden. Wil je eerst nog meer informatie? Spreek ons aan op de PThU, mail naar excelsiordeoiuvante.nl of gebruik het contactformulier op onze webstek.

Na je inschrijving volgt er een korte introductietijd waarin je kennis maakt met ons. Deze introductietijd zal worden afgesloten met ons dispuutsweekend ergens in het najaar.

Hopelijk tot snel.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Fields marked as * are mandatory