Excelsior ontmoet internationale studenten

Woensdagmiddag 30 oktober, een uur of vijf, kooktijd voor Nederlanders. De balkonnetjes van de bovenste bouwlagen vangen nog net een beetje zon als de kookploeg met een Albert Heijn-tas in iedere hand door de Amsterdamse straten loopt. In de ene tas: pakken boerenkool en een stuk of wat rookworsten. In de andere tas: zakjes voor aardappelpuree, cashewnoten en een grote pot augurken.

Een paar uur later hebben veertien theologiestudenten van over de hele wereld die een paar maanden aan de VU studeren kennis gemaakt met Hollands eten, én met de studenten van Excelsior. We zijn inmiddels in kleine groepjes uiteen gegaan om te praten over een thema dat overal ter wereld belangrijk is: social justice. Hoe komt dat naar voren in de landen waar we vandaan komen, en welke rol kan de kerk daarin spelen? In Zuid-Amerika, de bakermat van de bevrijdingstheologie? In Cuba, waar mensen die zich durven te verzetten tegen het communistisch regime in de cel belanden, of erger? In Hongarije, waar kerk en staat nog zeer met elkaar verweven zijn en het voor de kerk moeilijk is om een eigen standpunt in te nemen? In Zuid-Afrika, waar de kloof tussen arm en rijk met de dag groter wordt? In Nederland, waar de taal van de kerk niet langer aansluit bij de taal van de seculiere meerderheid?

Lastige vragen waar geen kant-en-klare oplossingen voor beschikbaar zijn. Maar we zijn het erover eens dat de rol van de kerk nooit uitgespeeld is. Er is altijd “some kind of urgence”, een situatie in het leven van alledag die een beroep op ons doet. Het delen van onze verhalen maakt ons daar weer extra bewust van.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Fields marked as * are mandatory