Studieweekend over gebed

In april 2012 hebben we een verloren gegane Excelsior-traditie afgestoft: een weekend lang lezen, luisteren, leren en vooral stevig discussiëren over een theologisch onderwerp. Het Dominicanenklooster in Zwolle bleek de perfecte plaats voor een weekend met als thema ‘gebed’.

We woonden een aantal diensten bij in de kloosterkerk en hebben heel open met elkaar gepraat over wat bidden voor ieder van ons betekent. Onder deskundige leiding van Leonie verdiepten we ons in de functie van gebed in het pastoraat, én waagden we een oefening in de ‘lectio divina’, een techniek van biddend lezen die uit de kloostertraditie stamt. Een avond met broeder Jozef (85) stelde het verheven beeld dat we hadden van het gebedsleven in een klooster behoorlijk bij. Bovendien kon hij zeer boeiend vertellen over gebed bij Thomas van Aquino – meer dan vijftig jaar nadat hij zijn scriptie hierover geschreven had!

Al deze serieuze zaken gaven aanleiding tot zinnige en onzinnige gesprekken tot diep in de nacht bij het licht van vele waxinelichtjes. Uiteindelijk keerden we naar Utrecht terug onder het wakend oog van St. Vincentius de ninja-monnik, een beschermheilige en een inspirerende ervaring rijker!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Fields marked as * are mandatory